TRE®-ohjaus
TRE®-aloituskurssi sertifioidun ohjaajan opastuksella
Olen koulutuksen käynyt, sertifioitu TRE-ohjaaja. Päivitän koulutustani säännöllisesti ohjaajien koulutuspäivillä. TRE-aloituskursseja pidän yhdelle tai kahdelle henkilölle kerrallaan omissa tiloissani Kangasalla, aivan Tampereen rajalla. Tampereen bussilla pääset ihan viereen. Voit myös kutsua minut pitämään aloituskurssia hieman isommalle ryhmälle esim. omaasi tai työpaikkasi tilaan
Mitä TRE® on?
TRE® (Tension, Stress & Trauma Releasing Exercises) on amerikkalaisen sosiaalityön tohtori David Bercelin 2000-luvun taitteessa kehittämä menetelmä, jolla hän pyrki auttamaan Lähi-idän ja Afrikan sodissa fyysisesti ja psyykkisesti traumatisoituneita ihmisiä. Tuolloin TRE-harjoitusta ja kokemusta yhdisti vahva vertaisuus ja jakaminen toisten samaa kokeneiden kanssa. Parin vuosikymmenen aikana itsehoidollisen käytön lisäksi TRE®-menetelmästä on kehittynyt erilaisia sovelluksia aina urheiluvalmennuksesta terveydenhuollon hoidollisiin tarpeisiin saakka. Suomeen menetelmä rantautui 2008, ja ensimmäiset sertifioidut TRE®-ohjaajat valmistuivat David Bercelin luotsaamasta koulutuksesta alkuvuodesta 2010.
Valpastuminen sekä puolustautumisen ja suojautumisen reaktiot stressaavissa tilanteissa ovat kehomme automaattisia mekanismeja. Stressitason noustessa keho voi luontaisesti vapauttaa ylimääräisen latauksen värisemällä tai tärisemällä. TRE®-menetelmä pohjautuu tähän: kehon fysiologisen tärinämekanismin tietoiseen herättelyyn, sen tutuksi tekemiseen ja harjoittelun kautta tietoisen ohjauksen opetteluun. TRE-ohjauksessa asetutaan raamitetusti ja turvallisesti tämän fysiologisen mekanismin äärelle.
Kenelle TRE® sopii?
TRE:n tutustujalla voi olla hyvin monenlaisia toiveita TRE:n suhteen. Itsehoidollisena menetelmänä TRE sopii ihmisille, joiden fyysinen ja psyykkinen terveydentila on normaali ja vakaa. Vaikka TRE:n lämmittelyliikkeitä ja somen ”asiantuntijoita” löytyy netistä joka lähtöön, suosittelemme kaikille menetelmään tutustumista sertifioidun TRE®-ohjaajan avustuksella, joko yksilöohjauksessa tai aloituskurssilla.
On tärkeää huomioida, että TRE ei sovi kaikille. Sitä ei suositella esimerkiksi sydäninfarktin tai syöpäleikkauksen tai -diagnoosin jälkeen tai epilepsiaa sairastaville. Mikäli taustalla on vakavia traumakokemuksia, traumaattista stressihäiriötä (PTSD), masennusta, ahdistusoireita, kaksisuuntaista mielialahäiriötä, paniikkihäiriötä, psykoositaipumusta tai skitsofreniaa, silloin tarkka arviointi siitä, onko TRE mahdollinen, käydään aina sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, esimerkiksi sosionomin, terveydenhoitajan, sosiaalityöntekijän, sairaanhoitajan, psykologin, toiminta- tai fysioterapeutin, oman psykoterapeutin tai muun ammatillisen yhteistyötahon kanssa. Mielenterveyden pulmista kärsivien suunnitellusta hoidollisesta TRE:stä vastaa aina psykoterapeutti tai psykiatri, joka on myös sertifioitu TRE®-ohjaaja.
TRE®:n hyödyt
Metodin käyttäjät ovat kertoneet muun muassa näistä hyödyistä heille itselleen:
- Vähemmän huolia ja ahdistusta
- Vähemmän traumaperäisen stressihäiriön oireita
- Enemmän energiaa ja kestävyyttä
- Parantunut parisuhde
- Vähemmän työstressiä
- Parempi uni
- Vähemmän parisuhdekonflikteja
- Vähemmän lihas- ja selkäkipuja
- Lisääntynyt notkeus
- Parantunut impulssikontrolli ja tunteiden hallinta
- Vähemmän vanhojen vammojen aiheuttamia haittoja
- Vähemmän vakavasta sairaudesta johtuvaa ahdistusta
- Vähemmän kroonisen sairauden aiheuttamia haittoja
TRE®:n perusteet tutuksi peruskurssilla
TRE-harjoitusta voisi löyhästi verrata uimisen opetteluun. On hyvä, että joku opastaa alkuun ”matalassa vedessä” ja huolehtii turvallisuudesta. TRE-menetelmässä, samoin kuin uimisessa, ensimmäiset kerrat ovat tutustumista, miten keho ja mieli suhtautuu uuteen elementtiin: tuntuuko turvalliselta, yltävätkö jalkani ja käteni tarvittaessa pohjaan, pystynhän varmuudella itse säätelemään tapahtumaa. Kuten uimisessa, mitä tutummaksi veden elementti tulee, sitä luottavaisemmin voi antautua veden kannateltavaksi, oppia kokemuksellisesti yhä syvemmin kehon ja veden suhteesta, ja näin vähitellen edeten voi siirtyä aikuisten altaaseen. Aivan samoin on TRE harjoituksessa; tärinän, turvallisuuden tunteen ja itsesäätelyn tullessa tutummaksi omaan kehoon ja harjoitukseen voi luottaa yhä syvemmin ja tärinän voi antaa edetä hiljalleen läpi koko kehon. Usein tähän on hyvä varata aikaa useampi kuukausi.
Kuten kaikissa kehollisissa menetelmissä, TRE:ssä keskeistä on turvallisuus; muun muassa sietoikkunan käsite ja ”TRE-liikennevalot” käydään asiakkaan kanssa läpi ennen TRE:n aloittamista. Nämä ovat keskeisiä teemoja myös TRE ohjaajakoulutuksessa. Tärinämekanismin ohella vähintään yhtä tärkeänä osana TRE-harjoitusta on itsesäätelyn oppiminen. Tällä tarkoitetaan sitä, että koko harjoituksen ajan keho-mielen utelias havainnointi ja tarvittaessa harjoituksen keskeyttäminen on mahdollista. Harjoituksen intensiteettiä säädellään hetki hetkeltä, ”katharttisia paikaltapoistumisia” TRE:ssä ei harrasteta, ne ovat toipumisen esteenä – kognitio, etuotsalohko ei pysy kokemuksen jäsentämisessä mukana. Silloin toipumisprosessi ei pääse etenemään, koska tärkeä osatekijä puuttuu. Keholliset menetelmät, TRE mukaan lukien ovat varsin vaikuttavia, sen vuoksi on tärkeää tietää, miksi ja miten on TRE-harjoitusta tekemässä, ettei harjoitus tee omaa oloa tukalammaksi.
Lähde ja lisätietoa: https://www.trefinland.fi/?page_id=18914